Gratuit pe net – firesc precum gravitatia

Chris Anderson (editorul șef Wired și autorul celebrei teorii “The Long Tail”) spune în cartea lui “Free” din 2009 că gratuitatea conținutului și serviciilor online împarte oamenii în doua tabere ireconciliabile: “E o rușine, e inadmisibil, opriți pirații care ne distrug!” și “Duuh, normal că e gratis, cum altfel?”.

yesfm-gratisAm descoperit aceste doua concepții diametral opuse în discuțiile de zi cu zi, fie că eram speaker la vreo conferință, fie că aveam discuții pe o terasă cu prietenii.

Chiar și la articolul ’Vechi vs. Nou’ comentariile venite dinspre tinerii sub 30 de ani au fost “E un articol plin de truisme”, iar cei mai maturi mi-au spus “Nu e adevărat, nu mai generaliza!”.

Cazul 1: Calitatea conținutului și viteza cu care oferi un serviciu nu mai sunt relevante în toate cazurile. Tot ce este mai scump decât Gratuit e prea scump.

free-music-n08Am participat la un brain-storming pentru un serviciu online nou: o platforma de monetizare pentru diferiți creatori de conținut – muzică, blogging, fotografie, presă online etc.

Îmi place simplitatea serviciului propus dar întrebarea mea este: “Ce tip de produs online merită să fie plătit?”. În condițiile în care orice poate fi copiat instant și oferit gratuit prin alte canale… ocolind astfel plata.

Mi s-a răspuns: calitate mai bună a conținutului!

Nope, argumentul acesta e “fumat” de mult! YouTube ofera o calitate video foooarte slabă și totuși se pare că nimănui nu-i pasă, ca dovadă diferența enormă între site-ul numărul 1 mondial și competitorii (Vimeo, Blip.tv, Viddler) care oferă calitate audio-video superioară!

Mi s-a răspuns: viteza!

Experiența a arătat că melodiile, filmulețele, fotografiile se propaga aproape instantaneu. Practic primele 10 minute sunt importante, cât poți monetiza într-un timp atât de scump și de ce ar plăti cineva știind că peste maxim jumătate de oră o găsește pe siteurile de sharing?

Mi s-a răspuns: dar nu e corect!

Așa este :-) Lupta asta e pierdută de mult. Încă mai crede cineva că noi, generația născută înainte de Revoluție, putem “instrui” generația care vine? Îi putem noi convinge că avem dreptate și o întreagă generație nouă greșește?

“Gratuit” este ca gravitația pe internet: la un moment dat totul ajunge acolo, oricâte piedici, protecții, amenzi am pune. Și cu prețul Zero e aproape imposibil să te lupți dacă nu înțelegi Noua Lume în care am intrat.

“Aproape imposibil” nu e imposibil, dar asta e subiectul altui articol – Ce e mai bun decât gratuit?.

Cazul 2: Copia perfectă a unui mp3 se face cu costuri zero. Deci e gratuită. Și secretul acesta nu mai e un secret pentru nimeni!

coperti-albume-mp3-freeDin când în când un puștan mă agață pe messenger și-mi cere cea mai recenta melodie Hi-Q. Ce fac eu, creatorul de muzica și omul născut în secolul trecut?

Îi trimit un link spre magazinul de muzică online! După câteva minute se întoarce și mă ceartă: “Dar mi-a cerut bani!!”.

Uneori le țin teorii explicând cât efort și talent și bani s-au cheltuit ca să compună, înregistreze și să lanseze acea melodie o echipă întreagă de oameni. Sunt surprins de fiecare dată să descopăr că… nici prin gând nu i-a trecut că mp3-ul acela poate costa oricât mai mult decat zero!

Pentru cei născuți dupa ’90 gratuitul este firesc pe internet! Ei s-au nascut in lumea asta unde copia perfectă se face instant și (atât de ieftin încât poate fi considerat) gratuit.

Nu e corect, poate…

Dar asta e realitatea și cei de la punctul 1 de mai sus (ca și casele de discuri, artiștii, compozitorii, fotografii etc.) trebuie să înțeleagă asta urgent și să se adapteze. Nu pierdeti timpul fixați în trecut, treceți repede peste prejudecăți și hai la treabă!

Se fac bani și din “free”, o grămadă de bani: Google din AdWords, Linux din asistență, WordPress din site-uri premium etc. Tu?

Foto: N08 (CC-NY-2.0)