Top 10 motive pentru care muzica românească va cuceri lumea

Inna este poate cel mai cunoscut artist român al momentului în Europa și UK. Edward Maya are și mai mare succes cu ’Stereo Love’, ajungând chiar pe prima poziție a topului Billboard francez! Lista succeselor românești continuă cu Akcent, Deepcentral, Anda Adam, Deepside Deejays, Fly Project, Morandi s.a.m.d.

În Polonia, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Serbia, Turcia artiștii români sunt mai sus în topurile radio decât artiștii autohtoni așadar…

De ce merită românii să cucerească muzica internațională?

1. Muzica dance este noul trend

În anii ‘90 am văzut cum hip-hop-ul a dominat piața muzicală, cu Dr.Dre, 2Pac, Puff Daddy urmați rapid de pseudo-rapperii europeni.
Dar de câțiva ani atât americanii (prin Timbaland și Pharrell) cât și englezii (prin scena dnb și hip-hop) s-au inspirat puternic din muzica electronică și dance europeană. Infuzia de synth-uri din trance-ul nemțesc și arpegiatoare electro din dance-ul francez au salvat pop-ul american.
Atuul românilor: Românii au fost mereu experți în a imita stilul european, în special german și francez.

2. Popcorn

Mulți s-au săturat de acest nou stil muzical inventat de David Deejay și rafinat de Play & Win dar europenii abia au prins gustul! Și să nu uităm că este pentru prima dată în istorie când românii inventează ceva nou… În general suntem buni la copiat, dar iată că acum aducem un sound nou!
Atuul românilor: Românii sunt singurii care știu cum se face popcornul muzical.


3. Simplu, simplist, kitchios

Voltaj a inventat un stil muzical nou și au încercat să dea lovitura în Europa. Urma și Firma au încercat de asemenea să impresioneze Europa. Abordarea este greșită pentru că Europa are trupe foarte bune de rock! Cum impresionezi europenii atunci?
Faci lucruri pe care ei nu pot să le facă: kitch-uri surprinzătoare. O-Zone cu “Dragostea din tei” a fost ’Macarena’ românească tocmai pentru că a fost o melodie exagerat de simplă, cu versuri stupide dar ușor de reținut. Si au vandut peste 12 milioane de albume!
Atuul românilor: Fără o istorie muzicală națională, tinerii compozitorii români surprind prin simplitatea melodică.

4. Balcani și Orientul Apropiat

Influențele populare autohtone dar și influențele rusești, turcești, grecești și chiar azere sună exotic urechilor europene și americane. Singura soluție ca România să impresioneze este să folosească sonoritățile folclorice definitorii zonei geografice în care trăim.
Atuul românilor: Acordeonul din piesele dance românești a creat un stil original, ușor de recunoscut.


5. Internetul

Rușii, românii și indienii au fost mereu cei mai buni la matematică, informatică și internet. Rata pirateriei online o arată foarte clar :-) Dar internetul este și un mod de promovare și distribuție al muzicii. Fanul român este informat, consumă mult internet (România e pe locul 2 în Europa la internet de mare viteză), se plictisește repede și e avid de divertisment. Statisticile de pe YouTube arată faptul că internautul român vizualizează mai multe videoclipuri decât utilizatorii din alte părți.
Atuul românilor: Internauții noștri sunt mai buni decât ai lor.

6. God is a DJ

Am scris un articol intitulat “Compozitorul. Pianistul. Dirijorul” în care observam mutarea punctului de greutate de-a lungul timpului de la compozitor la interpretul vocal și apoi la DJ. După anul 2000 DJ-ul (deci producătorul muzical, nu artistul interpret) a devenit vedeta, starul, idolul: Bob Sinclar, David Guetta, Tiesto etc.
Atuul românilor: Avem puține voci cu care ne batem cu americanii dar ne pricepem la sampling.

7. Marile studiouri sunt în criză

Declinul vânzărilor de CD-uri și apariția soft-urilor ieftine pentru producție muzicală a distrus marile studiouri de înregistrări, astfel că, pe de o parte sunt din ce în ce mai puține albume ’stelare’ realizate cu milioane de dolari, pe de altă parte oricine poate crea un hit cu laptopul de acasă!
Atuul românilor: Ai noștri mereu au produs muzică ieftin pe calculator, acum în sfârșit acest sound nu deranjează pe nimeni.



8. Fetele frumoase

Româncele sunt frumoase! Nu e doar o mândrie națională. Iar videoclipurile muzicale (mai ales cele dance, vezi punctul 1) trebuie sa arate frumusețe și senzualitate. Oare de ce a avut atâta succes în Europa primul videoclip Deepside Deejays?
Atuul românilor: Frumoasă-i vecina noastră, scoate capul pe fireastră…

9. Muzica gratuită

Americanii înca iși plâng de milă și cauta soluții salvatoare. Francezii chiar propun legi pentru pedepsirea “pirateriei” online. In același timp Coreea de Sud (cea mai avansată țară dpdv internet/tehnologie digitală) are o industrie muzicală bazată exclusiv pe online, ințelegând că CD-ul a murit.
Artiștii români iși trimit singuri mp3-urile la site-urile de download gratuit și folosesc mess-ul ca principalul canal de distribuție al muzicii. Ai noștri trimit track-urile de voci pe net pentru ca orice DJ să le remixeze sau să creeze mashup-uri.
Atuul românilor: La noi gratuitatea pe internet este firească precum gravitația.

10. Tu

Ai ajuns până aici deci ești interesat nu doar de muzica românească ci și de motivele pentru care artiștii noștri au succes afara. Tu, cel care citești acest articol ai facut hit în România fiecare melodie care apoi a cucerit topurile internaționale. Tu asculți, filtrezi și promovezi un curent care va lua pe sus Europa și America!
Atuul românilor: Românii.

Ce atuuri am scăpat din vedere? Cu ce ne mai putem mândri? Ce alte avantaje pot folosi artiștii români pentru a cuceri lumea?

Aștept comentariile voastre pentru a face un Top 100 :-)