Vibe FM

RADIO: Vibe FM, adio!

Compania care deține postul Vibe FM a anunțat că va transmite exclusiv online și că frecvențele postului dance vor fi dedicate unui nou radio, cu muzică “soft gold”.

Asta e o veste foarte tristă pentru mine.

Povestea acestui Vibe FM începe cu Radio Deea, care era un post de radio dedicat muzicii de club într-o perioadă în care stilurile electronice erau exclusiv underground. Deea a pornit o revoluție pe care apoi Vibe FM, preluat de trustul Lagardere care deținea în România posturile Radio21 și EuropaFM, a transformat-o într-o mișcare națională.

Când am ascultat pentru prima dată Radio Deea în mașină am fost surprins să aud un post FM cum nu existase niciodată în România! Piesele muzicale nu era ciuntite la 3 minute, DJ-ii vorbeau foarte puțin și reclamele erau dedicate tinerilor care mergeau în club. Fără texte gândite, doar cu exprimări brute, colocviale uneori. Fără rețelte. Am ascultat apoi Vibe FM și niciodată nu m-am plictisit de muzica de acolo. Dimpotrivă, în ultimele luni am descoperit că îmi place postul oricând îl porneam… Ceea ce, hai să fim sinceri, nu se întâmplă cu niciun al post de radio românesc!

Identitatea audio Vibe FM este de asemenea una foarte bine construită, de la jingle-uri la știri, totul este fresh, power, electronic. Am amintiri plăcute și cu site-ul oficial, care era la un moment dat cel mai modern dintre site-urile de muzică din România. În continuare este o resursă excelentă de noutăți din muzica dance românească și europeană, o oază de curățenie și profesionalism, un loc unde poți asculta cele mai noi mixuri europene și mondiale. Plus download gratuit!

Cristian Ghingheș [blogger, producător de muzică electronică, DJ la Radio Deea] spune că muzica de pe Vibe FM s-a “stricat” după ce postul a fost preluat de trustul Lagardere. Poate că a fost așa, din punctul de vedere al unui ascultător înrăit, dar pentru noi, cei care ascultăm tot felul de stiluri muzicale, Vibe FM a reușit să păstreze aerul fresh al fostului Radio Deea și să aducă la lumină niște melodii eminamente underground. Eu cred că trend-ul dance românesc [așa-numitul “popcorn”] care a fost la modă câțiva ani și care a creat un val serios de hituri europene și mondiale, s-a datorat în mare măsură muzicii Vibe FM care, pentru prima dată după Revoluție a ajuns la urechile a sute de mii de români.

Știu de ce vor să schimbe formatul, dar tot mi se pare o mișcare tristă pentru muzica românească…

Dacă dispare și Vibe-ul din FM unde vom mai asculta muzică electronică pe unde radio? [ați simțit aliterația?]

Știu că trăim într-o țară care are gusturi speciale la muzică [și e normal ca fiecare țară să aibă propriile gusturi naționale, autohtone] dar Vibe era o pată de culoare, era un post care asigura diversitatea în spectrul FM, era o cetate a unui gen [muzica dance] într-o mare de pop. Muzica românească nu va muri, desigur, dar va pierde și mai mult din diversitate.

Da, îl vom asculta pe Dj Optick pe internet și vom descărca mix-urile lui de pe SoundCloud. Da, îi vom vedea la gig-uri pe Adrian Eftimie și pe Vali Barbulescu și pe Luciano, pe SYOS, pe DJ Andi etc.

Da, știu că toți artiștii sunt acum online.

Dar Vibe FM a făcut istorie. Peste câteva zile va fi… istorie.

Vă invit să ascultați emisiunea Nextlevel produsă de DJ Optick pe Vibe FM, ediția de acum câteva zile: