Sau, oricum, mai avem doar puțin și perfecționăm de tot călătoria în timp.
De ce zic asta? Stați un pic să vă spun două mici povești.
Tataie al meu era pasionat de aparate electronice, făcea eforturi să cumpere orice aparat nou apărut: magnetofon, dublu-casetofon, combină muzicală, recorder… ce mai, era un pasionat adevărat, în ciuda vârstei înaintate. Le mai și repara, dacă era nevoie. Așa pasionat era de electronice încât într-o zi a luat banii puși deoparte de Mamaia pentru înmormântare și a cumpărat un casetofon modern! Cred că asta zice multe despre filosofia lui de viață, nu credeți?
În copilărie, fratele meu mijlociu, Horia a stat câțiva ani la Tataie și Mamaie, așa că el a avut norocul să apară în cele mai multe fotografii [developate și tăiate în bucătăria transformată în cameră obscură] și în cele mai multe înregistrări. Pentru că Tataie înregistra cu un casetofon poeziile și cântecelele lui Horia încă din vremurile în care abia obțineai telefon fix în casă, nici gând de smartphone-uri cu cameră foto și iCloud! Era prin 1988-1990.
După Revoluție am avut acces la aparate foto color, am trecut de la audio și alb-negru la imagini mai bune. Cum ar fi asta, de la ziua mea:
Horia, fratele meu mijlociu despre care vă povesteam mai sus este băiatul brunet din dreapta jos.
Mai aproape de “timpurile noastre”, în 2009, tatăl Horia filma cu tableta primele clipe ale fetiței lui pe acest Pământ. Tableta era a mea și am salvat filmulețul pentru ca să îl avem pentru totdeauna.
Omul trăiește Timpul folosindu-se de simțurile sale: aude [cântecul copilului pe caseta de la Tataie], vede [zâmbetul surprins în MPEG de tabletă], miroase, atinge.
Unii tați si bunici deja filmează în 4K și 360 de grade. În scurt timp vor transpune în Virtual Reality și holograme. Tehnologia poate adăuga și mișcare la filmele 7D, tot acolo vedem în spațiu, simțim, mirosim. Nu mai e mult și vom avea acces și noi, oameni normali la aceste tehnologii.
Universul trăit de noi, oamenii există pentru că îl simțim, îl experimentăm. Când vom putea salva cinci minute din prezent în toate simțurile noastre vom putea călători în trecut oricând vom vrea.
Și vom putea TRĂI din nou în trecut, făcând posibilă călătoria în timp.
Ce înseamnă să retrăiești trecutul? Să SIMȚI cu toate simțurile un moment care a trecut. Fotografiile alb-negru, înregistrările audio, filmările color – toate acestea au fost pași către o experiență senzorială completă a TRECUTULUI.
Vom putea retrăi momentele din trecut, în curând, cu toate simțurile!
Vom putea TRĂI, de exemplu, ziua în care Mamaia a descoperit că banii ei pentru locul de veci au fost cheltuiți pentru un mic casetofon cu microfon! Care a fost folosit apoi pentru a călători în timp. Pentru a păstra acel moment, în veci.