Gorillaz și Paul McCartney – pionierii realității virtuale în industria muzicală

VR și AR sunt tehnologiile care au potențialul cel mai mare să revoluționeze societatea omenească. Unii specialiști prevăd chiar că realitatea virtuală [VR] va veni cu o evoluție comparabilă doar cu apariția internetului.

Când am testat prima dată un demo VR îmi amintesc că m-a amețit un pic și nu m-a impresionat. După trei ani, am testat un sistem mai performant și am fost marcat. Când am dat casca jos mă gândeam: De ce aș mai trăi vreodată în lumea ”reală” când pot trăi… aici?

Am scris acum fix un an despre viitorul industriei muzicale într-o lume VR cu ocazia lansării Samsung Gear VR – primul produs de mass-market din această nișă.

Acum vreau să vă povestesc despre două inițiative noi, venite [printr-o coincidență?] ambele din Marea Britanie: Noul album Gorillaz și documentarul VR Paul McCartney.

Gorillaz și experiența AR

Pentru a marca noul album al trupei Gorillaz intitulat ”Humanz” Deutsche Telekom va demara o campanie pentru a demonstra modul în care folosirea creativă a noilor tehnologii poate stimula experiențele muzicale.

Prima dintre aceste inițiative va consta într-o aplicatie inovatoare AR care permite utilizatorilor să acceseze conținut Gorillaz in exclusivitate. Parteneriatul este realizat prin intermediul platformei Electronic Beats, fondată de Telekom. Vezi știrea originală de pe site aici.

“Magia Gorillaz constă în faptul că ei sunt reali şi virtuali deopotrivă, un aspect pe care echipa inovatoare a Telekom Electronic Beats îl înţelege pe deplin”, a declarat Niamh Byrne, Eleven Management, compania de impresariat artistic din Londra, susţinând că “aceştia au dat dovadă de încredere şi curaj, ajutându-ne să transformăm o viziune în realitate.”

Albumul ”Humanz” va fi lansat pe 28 aprilie 2017. Poți asculta patru piese lansate deja aici.

Paul McCartney și documentarul VR

Artistul englez este unul dintre primii care a lansat o aplicație mobilă VR, alături de Jaunt VR App – aplicație mobilă pentru consumul de video în format VR. Intră aici să vezi o listă extinsă de artiști care oferă experiențe virtuale de la concertele lor.

În luna martie 2017, Paul McCartney și Jaunt VR au anunțat lansarea unui documentar intitulat PURE McCartney VR – material regizat de celebrul Tony Kaye.

Serialul va avea 6 părți și îl va surprinde pe artist la el acasă, interviuri și muzică remixată în Dolby Atmos. Mai multe detalii într-un articol Billboard.

În acest moment realitatea virtuală este departe de a fi o tehnologie folosită în masă. Deși în fiecare an începând cu 2010 presa anunță că va fi ”Anul VR”, încă suntem departe de a vedea ochelari VR în fiecare casă, așa cum există televizoare și smartphone-uri.

Poate 10, poate 15 ani. Pare departe, dar revoluția deja a început.