Ce pot învăța antreprenorii din succesul trupei Subcarpați

Articol scris de Toma Grozăvescu [Smarters.ro]

Pe Subcarpați îi țin minte de acum aproximativ 3 ani. Posibil să-i fi auzit și înainte, dar de atunci mi-au rămas în minte.

Eram la o petrecere a unui ONG din care făceam parte și deodată începe să cânte ”Balada Românului”.

Încă de la primele versuri m-am regăsit în ele și cred că, la fel ca min,e și ceilalți tineri din jurul meu, care au început să danseze și să cânte la unison.

Abia acum câteva luni, când cei de la Subcarpați și-au lansat ultimul album și am fost și eu destul de curios încât să mă uit mai atent la „de ce” au aceștia atât succes, am ajuns văd că au aplicat (probabil inconștient) un principiu foarte eficient și în business.

Cred că ceea ce au reușit ei să creeze e visul oricărui antreprenor. Dincolo de popularitatea pe care au câștigat-o, trebuie să fii live la un eveniment al acestora să vezi cât de adânc s-au conectat cu fanii și, în termeni de business, ce „nevoi” profunde au rezolvat.

În plus, proiectul Subcarpați stă la baza unui nou val în muzica românească, totul fără un buget de marketing și fără resursele marilor case de discuri.

Cum au reușit asta?
Cred că principalul lucru care stă în spatele succesului Subcarpați constă în poziționarea unică pe care o au aceștia în evantaiul de genuri muzicale din România și, mai exact, în combinația inovatoare pe care au găsit-o.

Vedem mai jos cum aplicăm asta și în businessul nostru.

Ei au reușit să se facă atât de puternic remarcați pentru că ceea ce propun nu este ceva nou într-un gen muzical existent, ci combină două genuri muzicale importante în România.

Avem, pe de o parte, folclorul, care are o puternică însemnătate istorică și drum & bass de cealaltă parte, un gen a cărei popularitate este în creștere în România, doar în ultimele 2 luni fiind peste 20.000 de căutări pe Google ale acestui cuvânt.

De ce cred că funcționează?

Publicul lor țintă este unul relativ tânăr, urban. Aceștia simt un patriotism puternic, dar nu găsesc exemple actuale pe care să le urmeze.

Să fim sinceri, marea parte a artiștilor contemporani care cântă „folclor” au tot atâtea în comun cu Maria Tănase pe cât are McDonald’s cu micii. Acești tineri care au fost crescuți fiindu-le promovate laitmotivele românismului nu le-au mai regăsit în mod autentic atunci când au crescut.
Asta până când cei de la Subcarpați le-au combinat cu modernul stil drum & bass, un stil preferat de cei care evită cultura pop.

Ah, uite o melodie de pe noul album, să o asculți cât continui să citești:

Cum putem face asta și pentru business-ul nostru?

Nu mică mi-a fost uimirea, când am meditat mai mult la succesul Subcarpați, să văd că această strategie pe care au folosit-o ei îmi amintește foarte mult de o carte grozavă pe care am citit-o acum câțiva ani, și anume Strategia Oceanului Albastru (Blue Ocean Strategy) de Renee Mauborgne și W. Chan Kim.

Ideea de bază a acestei cărți este că o companie poate crea enorm de multă valoare și poate avea un succes extraordinar dacă iese din bătălia cruntă a competiției dintr-o industrie (ocean roșu) și alege să combine două industrii, rezolvând o problemă orizontală a oamenilor din ambele piețe, într-un mod care preia cele mai bune lucruri din cele două industrii.

Exemple sunt destule de companii care au folosit această strategie.

Cirque du Soleil de exemplu, au observat, pe de o parte, că oamenii deveneau din ce în ce mai atenți la situația animalelor obligate să performeze în circuri, iar de altă parte teatrul nu este deloc o industrie care să o ducă bine sau să inoveze. În schimb, în ambele industrii există destui oameni care ar plăti un preț corect pentru a se distra.

Combinând cele două industrii, renunțând la folosirea animalelor în cadrul spectacolelor și înlocuirea acestora cu oameni, Cirque du Soleil a ajuns în scurt timp să domine industria circului și să atragă oameni din cea a teatrului, în momentul de față fiind mult în fața competiției atât când vine vorba de vânzări cât și de reputație.

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l ținem minte este că industria în care activăm, și competiția față de care ne definim, sunt în primul rând în capul nostru.

Dacă ridicăm puțin privirea din foi și cifre și ne gândim la ecosistemul în care activăm, și cum am putea folosi alte domenii sau industrii din jurul nostru, vom vedea că putem crea pentru afacerea noastră o oportunitate extraordinară de a deservi clienți care au aceeași nevoie, chiar dacă activează în industrii sau medii diferite.

Nu voi intra în detaliu legat de pașii efectivi pentru implementarea acestei strategii, cartea o face foarte bine și îți recomand să o citești. Partea amuzantă este, acum realizez, că această abordare a trupei Subcarpați mi s-a părut atât de familiară pentru că și noi am aplicat-o în agenția de growth hacking marketing pe care am fondat-o.

Am văzut, pe de o parte că publicitatea, unde se investesc foarte mulți bani nu are ca și obiectiv principal susținerea vânzărilor. Pe de altă parte, echipele de vânzări aveau mare nevoie de o echipă de marketing care să le genereze oportunități. Am combinat aceste lucruri și le-am adăugat puterea internetului și a ieșit o agenție de marketing care în mai puțin de 1 an a ajuns de la 0 la 6 oameni.

Deci, ceea ce au făcut cei de la Subcarpați funcționează pentru oricine, trebuie doar să vrem să folosim acest lucru pentru afacerea noastră.