Bitcoin și tehnologia Blockchain au fost subiectele hot ale anului 2017. Deși cripto-monedele [monedele virtuale] există de aproape un deceniu, abia în ultimii doi ani au ajuns să explodeze în presă și să ajungă în main-stream.
La început, acum 6-7 ani, doar pasionații și geeks vorbeau despre cripto. Și mai puțini chiar dețineau monede virtuale. Și aproape nimeni nu știa ce este un Blockchain.
Am scris despre rolul pe care Blockchain îl poate avea în revoluționarea industriei muzicale încă din 2015, în editorialul meu din Adevărul: ”Un bitcoin, dau un bitcoin pentru un regat!” Între timp, mai mulți antreprenori și artiști au încercat să folosească puterea tehnologiei pentru a inova, nu doar în zona financiară [cu cripto-monede precum Bitcoin, Ethereum, Dash, Litecoin ș.a.m.d.] ci și în Showbiz.
Lucrurile s-au schimbat din 2015 – în 2018 există zeci de startup-uri construite pe această tehnologie chiar în România!
Dar astăzi vreau să mă uit în mod special la proiectele din muzica digitală și din showbiz care folosesc Blockchain și să descoperim împreună cum poate arăta viitorul.
Iată o listă de inițiative Blockchain din muzică și showbiz care mi-au atras mie atenția.
Musicoin
Tip: sistem blockchain
Monedă: $music
Valoare totală: aproximativ 10 milioane dolari
Site oficial: https://musicoin.org/
Musicoin este un sistem de recompensare al artiștilor prin intermediul unei rețele Blockchain și a unui coin [cripto-monedă] numit $Music. Folosind această monedă virtuală și conexiuni P2P descentralizate, sistemul își propune să recompenseze echitabil autorii, textierii, cântăreții și toți cei implicați în creare și producerea unei melodii.
E un proiect curajos care vine în întâmpinarea nemulțumirilor din sistemul mondial al drepturilor de autor, unde lipsa de transparență și inerția duc la blocaje a capitalului, randamente slabe și chiar corupție. Pentru simplificarea gestiunii colective a drepturilor de autor din muzică se luptă și următoarea inițiativă din listă – Dot BC Music.
Dot BC Music
Tip: asociație / format muzical digital
Site oficial: http://dotblockchainmusic.com
Numele e destul de explicit: Dot BC Music este o inițiativă care își dorește crearea unui nou format digital pentru muzică care să fie standard în industrie – așa cum, spre exemplu există formatul standard MP3 care este acceptat de toate aplicațiile web și mobile, de toate dispozitivele digitale. Totuși, formatul MP3 are peste 20 de ani vechime, iar tehnologia a evoluat incredibil de atunci. Vezi acest articol despre istoria MP3 și cum ar trebui să arate, după părerea mea, un format digital de muzică adaptat nevoilor prezente: ”Cum va arăta MP3-ul viitorului?”
Asociația din spatele acestui proiecte este o organizație non-profit și, pe lângă dezvoltarea tehnică a sistemului blockchain, organizează evenimente și conferințe pentru promovarea descentralizării și transparenței în industria muzicală. O listă completă a evenimentelor o găsiți pe site-ul oficial.
Vezi mai multe detalii în acest video de prezentare a tehnologiei din spatele sistemului: ”Arhitectura tehnologică Dot BC Music”
TRON
Tip: blockchain
Monedă: TRX
Valoare totală: aproape 3 miliarde dolari
Site oficial: https://tron.network
Justin Su este antreprenorul chinez care a atras atenția americanilor conducând o vreme asociația Ripple din China, apoi lansând o aplicație Social Media de mare succes: PEIWO [cu peste 10 milioan de utilizatori în primăvara anului 2018]. În 2017, Su a lansat TRON printr-un ICO în 9 septembrie 2017, adunând 70 de milioane de dolari. Între timp, moneda TRX a crescut în valoare de peste 20 de ori.
Dar ce este TRON? E un protocol open-source, pe blockchain, dedicat divertismentului digital. Sistemul ajută interacțiunea dintre creatorii și producătorii de opere digitale [text, poze, muzică, filme, jocuri, transmisii live] și utilizatori. Practic se construiește un ecosistem descentralizat care să înlocuiască rețelele clasice de televiziune, casele de discuri, distribuitorii de conținut digital.
Spre deosebire de Musicoin care se concentrează pe autorii de muzică și recompensarea lor, TRON are ambiții și mai mari – întreaga industrie show-biz!
Volareo
Tip: Boxă inteligentă
Site oficial: http://volareo.live/
Volareo nu e [doar] un software, e un hardware. E o boxă, mai exact. Una legată la internet și care înregistrează melodiile care ”trec” prin ea pentru a plăti artiștii și autorii acelor melodii, folosind blockchain-ul Musicoin [vezi mai sus]. Cum alege melodiile care merită ”plătite”? Prin aplauze :) Ascultătorii aplaudă o piesă muzicală atunci când o aud iar Volareo trimite o mică plată [în $music] către autorii piesei respective.
Un experiment interesant care arată cum putem ieși din zona de tehnologie teoretică în viața de zi cu zi. Iar boxa arată chiar bine!
Viberate
Tip: marketplace descentralizat
Monedă: VIB
Valoare totală: 31 milioane dolari
Site oficial: https://www.viberate.io/
Aplicația inițială era dedicată organizatorilor de evenimente muzicale și artiștilor. În 2017 compania a făcut un ICO pentru re-lansare și a adunat peste 10 milioane de dolari în jumătate de oră. Între timp s-au adunat peste 250.000 de artiști în baza lor de date. Viberate este o combinație între o aplicație pentru impresari și manageri, și un serviciu de statistici și informații.
Compania din Slovenia este încă la început de drum, dar finanțarea primită în toamna anului trecut [prin ICO – Initial Coin Offering] le-a dat un avânt incredibil. Îmi place mult cum arată și voi sta cu ochii pe ei.
Indahash
Tip: Aplicație de marketing online
Monedă: IDH
Valoare totală: aproximativ 18 miloane dolari
Site oficial: https://indahash.com/
Mai sus vorbeam despre împărțirea transparentă și descentralizată a recompenselor pentru artiști și autori, dar de ce nu ar fi folositor acest sistem pentru ORICE creator? Adică blogger, vlogger, fotograf și așa mai departe. Indahash a construit o rețea de creatori de conținut online (Influenceri) care sunt recompensați printr-un sistem blockchain propriu în funcție de rezultatele pe care le aduc pentru companiile pentru care lucrează.
Seamănă cu aplicația românească MOCAPP, motiv pentru care pariez că vom auzi lucruri frumoase despre acest proiect din Polonia.
Mycelia
Tip: aplicație digitală
Site oficial: http://myceliaformusic.org/
Imogen Heap este una dintre cele mai inovatoare artiste din istoria recentă a muzicii. Acum câțiva ani a lansat primul album construit pe blockchain pe care l-a denumit Mycelia. Între timp albumul a devenit o mișcare și e mai mult decât muzică – este o încercare de revoluționare a industriei muzicale.
Mai multe detalii despre viziunea acestei mișcări găsiți într-un articol de pe blogul artistei: ”Blockchain poate ajuta artiștii să câștige bani… din nou”
Theta
Tip: sistem blockchain pentru video
Site oficial: https://www.thetatoken.org/
Acest proiect e doar la început, dar mi se pare că vine în întâmpinarea unei nevoi reale: streaming video de mare viteză, împărțit ”democratic” între membrii rețelei. Când nu folosești calculatorul și internetul tău, Theta îți propune să-l pui ”la comun” pentru a ajuta ceilalți jucători din sistem și astfel câștigi token / coin.
Un fel de torrente care funcționează pe un sistem asemănător, doar că acel sistem nu recompensează în niciun fel utilizatorii care ajută rețeaua. De fapt, toată ideea a pornit de la fondatorii Sliver.TV care este un site de eSports precum celebrul Twitch.
Important de știut: Steve Chen, co-fondatorul YouTube este unul dintre susținătorii Theta.
Voise
Tip: platformă de muzică digitală
Monedă: VOISE
Valoare totală: aproximativ 5 milioane dolari
Site oficial: https://voise.com/
O altă abordare pentru descentralizarea modului în care funcționează industria muzicală și showbiz-ul: platformă de muzică, construită pe Blockchain, cu ajutorul smart-contracts Ethereum.
Lista de proiecte Blockchain din industria divertismentului este cu siguranță lungă.
Mai ales că au apărut oportunități noi datorită ICO-urilor prin care companiile pot ”ridica” bani de la investitori în câteva zile de la lansarea proiectului! ICO = Initial Coin Offering este un mecanism prin care noi proiecte, startup-uri, se finanțează în blockchain. E un sistem de crowdfunding care îți oferă unități dintr-o nouă criptomonedă în schimbul Bitcoin sau Ether. Initial Coin Offering este similar cu Initial Public Offering (Ofera Publică Inițială), procedură prin care o companie se listează la bursă și pune spre vânzare pentru prima dată o emisiune de acțiuni.
Doar că acum poți să te miști mai repede și mai ieftin. Citește aici un material extins despre ICO și puterea lui de a accelera business-uri de peste tot din lume.
Poți vedea articolul acesta și ca o listă de pariuri pe care o salvez pe blog.
Fiecare proiect din listă are atuurile lui, dar oare va rezista în timp? Oare își va atinge potențialul sau va dispărea așa cum mor atâtea idei în fiecare zi?
Va reuși oare una dintre ideile din lista de mai sus să schimbe lumea, așa cum și-a propus?
Vom trăi și vom vedea.
Foto: Shutterstock