”Știu teorie. Aici aș vrea să învăț să pun în practică.”
Am răspuns eu joi dimineață, la debutul celor 4 zile ale ”Atelierului de Influență Interpersonală” (link aici pentru detalii)
Aveam să descopăr că într-adevăr știam ceva teorie [mai puțină însă decât bănuiam] și că structura, claritatea și exemplele de la acest curs mi-au depășit așteptările.
Dragoș Bucurenci, inițiatorul acestui atelier și coach-ul din primele două zile a insistat să anunțe că nu crede în experiențe revoluționare în procesul de învățare, ci mai mult în pași incrementali. Subscriu acestei opinii, dar ”A.I.I.” a fost pentru mine mai mult decât un pas evolutiv, ca oricare altul. Am simțit în aceste zile de teorie, exerciții și networking că îmi transform radical pozițiile pe anumite subiecte. Poate nu o revoluție, dar cu siguranță o injecție-șoc de evoluție!
Transformarea radicală despre care spun mai sus nu s-a întâmplat pentru că Dragoș Bucurenci, Gaspar Gyorgy sau Marius Manole ar fi spus lucruri noi, pe care nu le-am mai auzit niciodată. Dimpotrivă, speakerii au citat aproape numai din cărți și teorii pe care deja le-am parcurs. La nivel teoretic, așa cum bănuiam în acea joi dimineață eram bine pregătit…
Ce m-a impresionat a fost sinteza și structura pe care teoriile și informațiile le-au primit.
Plus experiența lucrului cu colegii din sală, o abordare pe care nu am mai trăit-o la niciun curs sau conferință până acum. Una care mi-a plăcut atât de mult și am simțit-o atât de folositoare încât m-am întrebat de ce nu am folosit-o ȘI EU la cursurile și workshop-urile susținute de mine. Încă o lecție, mai bine spus o meta-lecție.
De ce m-am dus la un curs de influență interpersonală?
Pentru că știu că un lider conduce datorită experienței, a cunoștințelor, a inteligenței și a viziunii, dar mai ales conduce pentru că este respectat și plăcut de oameni. Toată copilăria și adolescența am crezut că argumentele logice și corecte sunt de ajuns pentru a avea succes [atât în carieră, dar și în viața privată]. Am greșit. Relațiile bune cu cei din jur și inteligența emoțională sunt și mai importante.
Am insistat prea mult timp pe calitățile intrinseci ale muncii mele si am petrecut prea puțin timp să dezvolt relațiile interpersonale.
Poate e surprinzător pentru cei care mă știu de la televizor și de pe scenă, dar eu am fost mereu “om de produs” – Acel artist care s-a concentrat pe compus, creat, finisat produsul muzical pentru “compania” din care făceam parte. Alții se ocupau cu relațiile cu partenerii și clienții, cu HR și Sales.
Chiar și în agentia digitală pe care o conduc acum sunt mai mult omul care e îndrăgostit de produs (ceea ce construim) decât de vândut și/sau promovat.
Așa că Atelierul lui Dragoș Bucurenci a avut rolul să completeze nevoia de educare a antreprenorului Florin Grozea – cel care a construit ceva superb în atelierul din subsol, dar care vrea să scoată la lumină munca lui.
Și mai mult de atât: cel care simte nevoia de a relaționa mai bine și mai eficient cu colegii, cu partenerii de afaceri și chiar cu prietenii.
Pentru că simt că am stat prea mult în subsol ?
Am rămas la finalul Atelierului cu aproape 20 de pagini de notițe. Am rămas cu un respect și mai mare pentru Dragoș Bucurenci. Și, mai ales, cu convingerea că zilele acestea au fost o investiție benefică pentru viața și cariera mea.
Atât de benefică încât am să merg de acum și la alte cursuri Khastalia, dedicate altor domenii. [Mi-au făcut cu ochiul Public Speaking și Storytelling].
Și vă recomand din suflet să investiți și voi (timp și bani) în cursurile Khastalia, când veți avea ocazia.
ROI-ul va fi pozitiv ? iar prietenii, colegii și clienții vă vor mulțumi.