End of the world

Trăim un film cu sfârșitul lumii

Ți s-a întâmplat și ție să te uiți la un film SF cu sfârșitul lumii și să te gândești: “Cum m-aș comporta? Ce aș face în locul personajelor?”

Sau să vezi un film istoric despre un eveniment care a schimbat direcția societății umane și să te gândești: “Aș vrea să trăiesc și eu ceva măreț!”

Prietene, trăim acele vremuri mărețe. Am prins, iată!, în timpul vieții noastre evenimente care vor intra în cărțile de istorie.

Trăim, într-un fel, chiar sfârșitul lumii.

Citesc articole din iarna 2019 care vorbeau despre anul 2020 și… nimic nu se potrivește cu ce trăim acum. Oamenii aceia din iarna 2019 trăiau într-o cu totul altă lume, una care s-a sfârșit în primăvara următorului an.

Trăim sfârșitul lumii “aceleia”.

O să-mi zici că sunt geek acum, dar nu pot să nu îmi amintesc despre “Fundația” lui Asimov unde întreaga istorie a umanității era prezisă cu precizie de Hari Seldon… până când un virus mutant a dat peste cap orice calcule și a schimbat definitiv parcursul firesc al rasei umane.

La fel ca în cărțile și filmele SF, acest coronavirus a dat peste cap orice predicție și orice plan.

Un celebru om de afaceri zicea: “Pariu că nu ați avut nicio coloană denumită Pandemie în planul de afaceri!”

Sigur, știam că va veni o nouă criză economică – în general o dată la un deceniu se întâmplă asta, dintr-un motiv sau altul.

Știam și că un nou virus ne va ataca – există zeci de mii de tipuri de coronaviruși diferiți în natură, plus alte tipuri de viruși, plus bacterii și alte boli care pot suferi mutații.

Dar nu știam… de unde vine “atacul”.

Acum că filmele SF au devenit realitate, cum ne comportăm? Ce facem ca personaje principale în acest “reality movie”?

Ce decizii luăm zi de zi pentru a intra în istorie ca eroi?

Foto via Shutterstock