Tequila cu Bogdan Aron

Influenceri în vremea pandemiei

Influencer – un cuvânt care la început era o laudă și un țel, ca apoi să devină folosit din ce în ce mai mult în sens peiorativ. Îmi place să zic: Mulți au fost Influenceri, puțini Influenceri au rămas.

Dar ce m-a apucat să vorbesc despre Influenceri în plină criză Coronavirus? Stați să vedeți.

Un creator de conținut poate devenit Influencer dacă are talentul, determinarea, farmecul și răbdarea să crească o comunitate în jurul persoanei lui/ei și a valorilor lui/ei. Plus un pic de noroc, ca în orice. Asta e definiția mea: Influencer = Creator de conținut + Talent & Farmec + Ambiție & Răbdare + Timp.

Unii spun că ar trebui să fie și un pic de responsabilitate – dacă aduni mii de oameni care te admiră și te ascultă (uneori sute de mii și chiar milioane), devii un exemplu pe care acești “followers” îl urmează. “With great power comes great responsability” zicea Voltaire (sau, mai de curând, unchiul lui Spider Man).

Cum folosesc Influencerii români puterea pe care o au, în timpul pandemiei de Coronavirus?

Unii profită de atenție și fac glume proaste (precum Zbir care a “strănutat coronavirus pe oameni”, sau Dorian Popa care a promovat teoriile ale conspirației și informații fără acoperire într-un vlog de mare succes).

Alți vloggeri au luat în serios sursele oficiale și au lăsat glumele la o parte, de exemplu Edi Brandabura cu o serie de vloguri cu informații din surse sigure: “Coronavirus – ce este și cum s-a răspândit?”, “Cum ne protejăm?”, “Am intrat în contact”.

Un video corect și echilibrat a avut de asemenea Oana Cuzino pe Instagram – cu sfaturi despre igienă și prevenție, și trimiteri la surse oficiale de informații: https://www.instagram.com/p/B9meCTDnnG1/

Însă primul vlogger mare care a abordat serios subiectul a fost actorul și regizorul Radu Constantin cu un scurt vlog despre responsabilitatea persoanelor publice, panică și empatie, depresie și spiritualitate, măsuri de siguranță în perioada de criză: “Trebuie să vezi asta”.

Mi-a plăcut inițiativa Danei Rogoz (actriță, blogger) care citește câte o poveste de copii în fiecare zi la ora 16:00 pe Facebook pentru părinții care stau acasă cu copiii.

O inițiativă interesantă a avut-o Tequila / Bianca Adam (#1 vlogger feminin pe YouTube în ultimii 7 ani) care i-a luat un interviu extins lui Bogdan Aron (2Performant), unul dintre primii bucureșteni infectați cu Coronavirus. Vei descoperi informații reale și nefiltrate venite direct dintr-un spital românesc, de la un om de comunicare ce a avut ghinionul să fie infectat și care vorbește deschis despre boală:

Alți Influenceri români care au avut mesaje echilibrate și au încurajat fanii să stea acasă pentru a frâna extinderea virusului:

Iulia Albu (prezentator TV, antreprenor): https://www.instagram.com/p/B9xCKnZHpdk/

Codin Maticiuc (antreprenor, regizor, actor): https://www.facebook.com/codin.maticiuc/posts/2218840471757609

Ceanu Zheng (vlogger, prezentator TV): https://www.youtube.com/watch?v=GyLG45FKp0E

Aluziva (jurnalist, vlogger, blogger): https://www.youtube.com/watch?v=wrBfw6Y55S0

Marilu (model, vlogger): https://www.instagram.com/p/B9uSJBpJ7qN/

De asemenea artiştii şi Influencerii Global Records au început o campanie online de responsabilizare în timpul coronavirus: Bromania, Alina Eremia, Ami, Alina Ceușan, Adrian POV.

De urmărit și seria de articole de pe blogul Manafu.ro precum și discuțiile deschise de antreprenorul Dragoș Stanca pe Facebook referitoare la fake-news și responsabilitatea presei și a Influencerilor.

Disclaimer: Această listă este una subiectivă (din bula mea) și nu e în niciun caz una completă. Am vrut să salvez aici câteva link-uri care îmi dau speranța că Influencerii români înțeleg rolul lor social în contexte de criză și devin jucători pozitivi într-o perioadă în care publicul caută răspunsuri și ghidare.

De ce am scris despre Influenceri și Coronavirus?

Sunt optimist să văd că atmosfera din Social Media românească este una destul de echilibrată (la momentul acesta, 17 martie 2020), cu lideri de opinie și vedete care își iau rolul în serios și ajută la propagarea informațiilor corecte, din surse sigure. Există și derapaje, dar văd că publicul le taxează, semn că societatea noastră înțelege gravitatea situației și acordă importanță adevărului, mai mult decât senzaționalului / tabloidului.

Sper că acest trend va continua și criza aceasta va transforma societatea românească în bine. Poate ne va face mai empatici, mai atenți la impactul pe care îl avem în societate, și peste toate… mai atenți la igienă :)

La final un mesaj pentru tine: Susține și tu inițiativa Entreprenation!

Spitalele și centrele medicale din România sunt în linia întâi a luptei împotriva COVID-19, iar platforma https://ajutorspitale.entreprenation.ro/ vine în întâmpinarea nevoilor urgente ale acestora. Proiectul este o punte de legătură între resursele din mediul de business și nevoile pe care spitalele românești le au în acest moment critic.

Ajută aici: https://ajutorspitale.entreprenation.ro/