Hi-Q Razna

18 ani de Hi-Q – oamenii care au pus umărul – Silviu Păduraru

Tocmai s-au împlinit 18 ani de Hi-Q și am hotărât împreună cu colegii mei să punem punct acestui proiect muzical.

Chiar dacă nu vom mai lansa melodii noi și nu vom mai cânta împreună, muzica Hi-Q rămâne în sufletele celor care au crescut alături de noi. Așa că este cel mai bun moment să mulțumesc acelor oameni care au pus umărul la succesul nostru în acești 18 ani. Citește articolele pe care le-am scris până acum:  Edi SchneiderBobby StoicaDan BadeaDan PopiMarius MogaNicoleta DrăganȘerban Huidu și Răzvan PopescuGabriel HuibanGeorge Nemeznic și Victor Solomon.

Silviu Păduraru și Hi-Q

După albumul “O mare de dragoste” realizat împreună cu Gabriel Huiban și Unu’, material discografic care a avut imens succes și a confirmat poziția trupei Hi-Q în elita muzicii pop românești, căutam un nou drum muzical… Eram inspirat de succesul “Gașca mea” din cluburi, discoteci și din concerte. Eram entuziasmat de energia pe care o aveau petrecerile noastre săptămânale din Twice. Eram încrezător din nou în forțele proprii după ce Nicoleta ne-a dat un nou avânt, atât în muzică și televiziune, cât și în viața privată.

Căutam așadar un stil muzical care să însemne o evoluție, la fel cum se întâmplase la fiecare album, cu fiecare producător muzical cu care lucrasem.

Gabi Huiban îl adusese la studioul MOF Records și pe Adi Colceru, prietenul lui de la Bârlad. Adi ne-a ajutat mult la partea de orchestrații și sound, el fiind de pe atunci un inovator în sunete… Peste doar 4 ani Adi Colceru revoluționa muzica românească lansând un nou stil muzical [Popcorn] datorită hitului David Deejay feat Dony “Sexy Thing”. După acest hit întreaga mișcare dance românească a explodat în România și chiar peste hotare, făcând din stilul Popcorn inventat de el un succes internațional. Citește despre Popcorn și Inna, Alexandra Stan, David Deejay, Deepside Deejays, Morandi, Akcent în cartea mea “Hit Yourself – 100 de idei de la pasiune la marea lovitură”.

Am divagat un pic, dar am vrut să pun în context momentul 2005-2006 și albumul “Razna”.

Silviu Paduraru

Un prieten mi l-a recomandat pe Silviu Păduraru, un compozitor tânăr care terminase Conservatorul și compunea bine de tot. Eu știam de la el doar piesa lui Blat Jargon, Nico, Silvio și Puya “Să-mi porți numele” care era mare hit în Twice :-) Îmi plăcea mult piesa aia compusă de el! De asemenea îmi plăcea timbrul lui pe acel refren, alături de Nico.

Silviu s-a mutat la studioul nostru și am început să lucrăm pe niște orchestrații făcute de mine, în general piese inspirate de stilul “Gașca mea”. Voiam să reeditez acest succes imens… dar Silviu, un pasionat de R&B și hip-hop, a venit cu câteva melodii mai “black” pentru noi, precum “Doar tu” și “Mâine”.

Țin minte că încercam să-l temperez pentru a nu se complica prea mult, așa cum fusese învățat la Conservator. De asemenea, el mă învăța cum se fac liniile melodice secundare, auxiliare. Eram ca Stan și Bran, diferiți și totuși atât de complementari!

Albumul conținea melodii începute de mine și finalizate de el [“Bună dimineața”, “Astăzi”, “Mor de dor”], melodii 100% compozițiile mele și mixate de Adi Colceru [“Ocean de lacrimi”, “Ce bine e”, “Malala”] dar și o ultimă melodie pe care a insistat să o facă el, cap-coadă, pentru a-mi demonstra că a înțeles “spiritul Hi-Q”. Eram pe finalul muncii la album și Silviu ținea ascuns proiectul piesei lui pentru Hi-Q. Deja credeam că mă păcălește și i-am spus că putem încheia albumul la 11 melodii, nu e neapărat să fie 12…

Silviu ne-a chemat pe toți patru în studio [Mihai, Nico, Florin, Dan] și ne-a arătat o piesă nouă care, zicea el, sintetizează tot ceea ce înseamnă Hi-Q pentru fani: energie pozitivă, ritm, simplitate complexă, mulțimi care cântă în cor dar și linii melodice dulci.

Avea dreptate! Era o melodie care sintetiza tot ce făcuse Hi-Q până atunci, iar textul realizat de mine împreună cu Dan Badea a constituit cireașa de pe tort:

“Sfârșit de săptămână, nebunii se adună și pleacă toți cu mine-n fruntea lor! N-am mai dormit acasă, dar nouă nu ne pasă de nimic, suntem un pic… Razna!”

Eram în vara anului 2006, prezentasem Premiile MTV România iar “Razna” era Number One în toate topurile românești!

Surpriza acelui album a venit la single-ul numărul trei, o melodie pe care Mihai insistase să o finalizăm pentru acest album încă de când auzise primele acorduri. Mihai zicea că visează că merge la mare, cu răsăritul în față, cântând această melodie… La insistențele lui Mihai, Silviu a făcut o linie melodică foarte rusească pentru refren, care m-a inspirat să scriu poate cele mai simple versuri de dragoste de până atunci: “Bună dimineața, te iubesc!”. Dan Badea a compus restul textului și hitul era gata!

Buna dimineata @ www.chivump3.com by Hi-Q on Grooveshark

După succesul albumului “Razna” am continuat să lucrez cu Silviu Păduraru pentru albumul “Best of / Acustic” și îi voi rămâne veșnic recunoscător pentru sufletul pe care l-a pus în muzica Hi-Q. Ca să vezi cât de bine a înțeles “spiritul Hi-Q”, trebuie să asculți alt hit compus de el: “Așa-s prietenii”. Această melodie este preferata liceenilor și studenților la finalul școlii, când colegii își amintesc anii petrecuți împreună și își promit prietenie pe viață, “la greu și la bine, mereu lângă tine, orice s-ar întâmpla”.

Tot el ne-a compus și primul hit de succes internațional, balada electro-rock “Lose You”:

După câțiva ani Silviu pornea un proiect propriu – Deepside Deejays, trupă care a avut numeroase hituri naționale și internaționale!

De ce Silviu Păduraru?

Pentru că Hi-Q merita, după succesul “Gașca mea”, și alte piese care să vorbească despre prietenie – “Razna”, “Bună dimineața”, “Așa-s prietenii”. Pentru că aveam nevoie de un prieten care să privească în sufletele noastre și să ne spună, în note, cum suntem noi de fapt.

În următorul articol vă voi povesti despre un om care a pus bazele succesului Hi-Q – Teo Trandafir.

Written by

Florin Grozea - compozitor, antreprenor, săgetător.