Gabriel Huiban

18 ani de Hi-Q – oamenii care au pus umărul – Gabriel Huiban

S-au împlinit 18 ani de Hi-Q.

E cel mai bun moment să trag linie și să îmi amintesc de oamenii care au influențat în bine muzica noastră. Citește și celelalte articole despre Edi SchneiderBobby StoicaDan BadeaDan PopiMarius MogaNicoleta Drăgan, Șerban Huidu și Răzvan Popescu.

Vei descoperi numele meu ca un fir roșu care străbate muzica Hi-Q din 1996 până azi: sunt co-autor la majoritatea melodiilor Hi-Q, co-textier la 90% din ele, producător muzical și producător executiv la toate albumele. Dar muzica Hi-Q a primit mereu energie bună de la compozitorii și producătorii muzicali cu care am lucrat: Edi Schneider, Bobby Stoica, Marius Moga, Gabriel Huiban, Silviu Păduraru, George Hora, Ciprian Blaga, Virgil Dulceanu, Dan Badea.

Acum vreau să vă povestesc despre unul dintre cei mai importanți oameni din istoria Hi-Q…

Gabriel Huiban și Hi-Q

L-am cunoscut pe Gabi la una dintre emisiunile “Totul va fi bine” de la mare, din anul 2000. El era “rapperul” din trupa de băieți Non Stop. După 4 ani, când trupa lui se despărțise deja, m-a sunat că vrea să vină la MOF Records – studioul și label-ul pe care îl aveam atunci. Studioul dăduse deja zeci de hituri românești datorită lui Marius Moga și a echipei Unu’ [Bogdan Popoiag și Dan Griober]. Știa toată țara de noi :)

L-am invitat la studio într-o joi sau vineri la prânz. A venit [de la Bârlad, cu trenul, aveam să aflu după ani și ani] cu un CD cu demo-uri și multe povești. I-am retezat poveștile destul de dur, nu prea aveam timp de vorbe… eu voiam să aud ce compune! Am ascultat schițele pe care mi le-a adus și nu mi-a plăcut nimic. Am scos CD-ul și i l-am dat înapoi, spre disperarea lui care venise cu atâtea speranțe ca la pomul lăudat!

[Paranteză: ghidurile de pe CD erau frumoase, ca dovadă că acolo se găsea și melodia care devenea hitul “Nu” al trupei DJ Project, dar eu căutam un hit pentru Hi-Q în aceae perioadă]

I-am pus pe un CD un instrumental și i-am spus “Vezi ce poți compune pe acest negativ”. Aveam speranța că va compune o linie melodică în direcția pe care o gândisem eu pentru noul Hi-Q…

Și l-am trimis acasă.

Întâlnirea cu mine a fost ca un duș rece pentru tânărul compozitor, mi-a povestit el după mai mulți ani, amintindu-și acea zi! Lucrul într-un studio de top la București era foarte diferit de ce credea Gabi.

După câteva zile mi-a trimis ideile lui muzicale. Mi-a plăcut mult ce am auzit, am ales câteva idei, le-am combinat cu ideile mele și așa s-a născut prima melodie Hi-Q compusă de Gabriel Huiban – “Poveste fără nume”.

Fără să știe, Gabi a venit în viața mea la momentul potrivit: Marius Moga plecase pe șest să-și facă propriul studio și eu aveam mare nevoie de idei noi pentru noul Hi-Q cu Nicoleta Drăgan și pentru clienții MOF Records.

Am lucrat cu Gabi mai mulți ani și cred că am fost un șef și un coleg bun, pentru că plecarea lui de la MOF a fost una sinceră și respectuoasă. După 7 ani de când și-a făcut propriul studio Gabi încă spune că îi place să compună împreună cu mine! O abordare cu totul diferită de modul în care Moga a plecat…

Gabriel Huiban a compus hituri pentru DJ Project, Hi-Q, TNT, SISTEM, Anna Lesko, Giulia, Andreea Bănică și mulți alții.

Stilul dulce al lui Gabi mi-a plăcut mereu. Am căutat acele linii melodice ușor melancolice și la alți compozitori, dar el a știut cel mai bine să le construiască pentru timbrele noastre. Ascultă și balada “Unde ești?” ca să înțelegi ce spun :)

Sunt multe melodii Hi-Q frumoase dar cred că cel mai cunoscut hit al lui Gabi rămâne cel compus în primăvara anului 2004 pe o schiță de-a mea. Schița muzicală se dorea un track Hi-Q dedicat petrecerilor din Twice [citește detalii aici], cu energia din “I will survive” al Gloriei Gaynor. Linia melodică a fost compusă de Gabi iar textul de Dan Badea [vezi povestea compunerii aici].

Cel mai cunoscut hit al lui Gabriel Huiban este “Gașca mea”:

De ce Gabriel Huiban?

Dacă el nu făcea acea linie melodică am fi pierdut un imn al prieteniei și al bucuriei! Un hit compus abia la 8 ani de la lansarea Hi-Q dar care a reușit să sintetizeze întreaga noastră carieră muzicală.

În următorul articol vă voi povesti despre alt om important din istoria Hi-Q – Silviu Păduraru.