ONLINE: Google Music se pregăteste de lansare

Acum 4-5 ani vizitam casele de discuri și companiile de internet împreună cu fratele meu, încercând să-i convingem pe toți de o soluție software [un program mic pe computer] care să scaneze calculatoarele românilor și să trimită listele de mp3-uri [legal cumpărate sau nu] într-o bază de date unică. De acolo, în funcție de numărul de ascultări să se împartă un mic procent din abonamentul la internet între toți autorii și artiștii.

Idee era că în acest mod…
– legalizam muzica piratată pentru că se plăteau drepturi autorilor și artiștilor
– utilizatorii consumau muzică gratuit ca și până atunci, costurile drepturilor de autor fiind incluse în abonament
– companiile care oferă internet aveau un serviciu în plus
– organizațiile colectoare de drepturi de autor [UCMR-ADA, CREDIDAM, UPFR] nu mai alergau după așa-zișii pirați
– se adunau milioane de euro lunar! Fără să schimbăm modul în care românii ascultă/descarcă muzică.

Ei bine acest vis urmează să devină realitate, dar nu la noi, ci la americani. Și nu cu RDS și UPC, ci cu AT&T și Verizon.

Și nu eOk.ro ci Google și Apple :-)


În 2011 Guardian anunță că în maxim o lună Google va lansa propriul magazin de muzică online, un fel de iTunes dar mult mai modern, cu muzică streaming in the cloud, aplicații mobile și matching [cum pregătește și Apple cu serviciul iMatch].

The cloud storage service roughly mirrors Apple’s iTunes Match, in that it will scan a computer hard drive for all the music stored on it – whether paid for or pirated – and will make those songs available to be listened to legally from the remote services.


Așa cum susțin de atâta timp: pirateria va fi înfrântă când artiștii+autorii+casele de discuri se vor bate cu aceleași arme. Și când lucrurile se vor relaxa iar sistemul va învăța noua realitate digitală.

Citește și articolele:
Digital Music License
Apple anunță iCloud
De ce nu se vinde muzica în România
Top 12 țări – paradisuri ale piraților
Pirateria în muzică, filme și pornografie