Noul MySpace

ONLINE: Noul MySpace al lui Justin Timberlake e aici!

Noul MySpace este accesibil acum tuturor utilizatorilor! Vă reamintesc că celebra rețea socială a fost vândută unei companii controlate de Justin Timberlake, la o sumă mică-mică, o fracțiune din suma cu care a fost cumpărat când era site-ul cel mai tare din lume.

Noul MySpace

Oare este o întâmplare că actorul/cântărețul/compozitorul și-a lansat noul single săptămâna asta și a anunțat primul lui album în 6 ani pentru primăvara 2013? În locul lui aș combina cele două evenimente, revenirea în muzică și relansarea iubitului site, pentru un efect mai mare.

Vechiul MySpace înainte de Noul MySpace

MySpace a fost rețeaua de socializare specializată pe muzică, dedicată artiștilor independenți care voiau să se promoveze pe Internet dar și fanilor care găseau în același loc muzică diferită, puteau să se organizeze în fancluburi/grupuri online și puteau să comunice cu artiștii. În timp, site-ul a acceptat și artiști celebri datorită contractelor de licență făcute de MySpace Music.

Citește aici mai multe detalii despre MySpace Music

Site-ul s-a mărit mult și a achiziționat Imeem – un startup care punea pe primul loc widget-urile muzicale și amenința supremația în muzica online. Dar timpurile s-au schimbat și MySpace a pierdut treptat din trafic și fani. Deși în continuare un loc foarte bun pentru muzică, MySpace s-a văzut depășit de alte rețele sociale, în special Facebook care a venit cu o grafică mult mai aerisită și îndreptată spre comunicarea dintre utilizatori.

News Corp. a vândut site-ul cu 35 de milioane de dolari în vara anului 2011 companiei  Specific Media controlate de Justin Timberlake.

Vedeta a promis că va redefini site-ul și va reveni la formatul inițial: un site dedicat artiștilor și fanilor.

Anul trecut când am primit invitația de a testa noul MySpace scriam:

Lumea spune că arată ca un Pinterest mixat cu Instagram, dar asta este de înțeles dacă te uiți la succesul acestor două servicii online. Personal mi se pare totul cam complicat, pentru că scroll-ul nu este pe verticală [așa cum ne-am obișnuit cu vechiul MySpace dar și cu Twitter, Facebook și Pinterest] ci pe orizontală. Nu ar fi nicio problemă dacă acest mod de consum al informației ar fi consistent dar observ că există și meniul mobil din stânga, plus bara de colecții din partea de jos [asemănătoare cu playlistele de pe YouTube] dar și pagini cu scroll sus-jos.

Vreau să vă spun că lucrurile s-au schimbat un pic de atunci și acum noul MySpace este închegat, se mișcă bine și e foarte bine organizat. De asemenea impresia de loc părăsit pe care o aveam s-a schimbat în ultimele zile în care m-am conectat cu mulți prieteni din România și atmosfera s-a animat!

Cum arată noul MySpace?

Conectarea între utilizatori se face cu ajutorul unei legături denumite Connect [față de Friend pe Facebook sau Follow pe Twitter]. Relațiile se pot lega între utilizatori, dar și între utilizatori și artiști sau trupe muzicale. Orlando zice că l-a blocat pe Justin Bieber, de exemplu :-) Manafu zice că îl va folosi ca un blog muzical, un loc unde va propune melodii care îi plac. Artistul zice că îi dă o șansă. Criserb nu înțelege de unde atâta buzz. Arhi l-a căutat pe Guță.

Eu urmăresc deja câțiva artiști pe care îi iubesc: Eminem, Timbaland, R Kelly, Usher,  Michael Jackson, Moby, Jay-Z, Rihanna.

Poți asculta melodii de la artiști independenți dar și de la aproape toți artiștii mari, atât piesă cu piesă cât și posturi radio [în genul celor de pe Last.FM, Deezer sau Grooveshark]. În plus găsim status-uri, fotografii, știri, articole, link-uri, filmulețe. Ca orice rețea socială care se respectă! Atât că totul pare construit în jurul artiștilor și a muzicii. Din acest punct de vedere pare o modernizarea a defunctului site iLike pe care MySpace l-a cumpărat și l-a închis acum câțiva ani…

Îmi place mult scroll-ul orizontal, un lucru nou în momentul de față în domeniul rețelelor sociale care folosesc toate scroll-ul vertical – Facebook, Google Plus, Twitter. Doar WeAreHunted are genul acesta de navigare, din câte știu.

Noul MySpace MJ

Sunt curios în ce direcție vor duce utilizatorii noul site, fiind cunoscut faptul că intențiile inițiale ale fondatorilor se pot schimba în funcție de modul în care lumea folosește serviciul [vezi exemplul Flickr care la început a fost un joc online dar internauții au iubit partea de partajare a fotografiilor și atunci site-ul s-a transformat conform dorinței utilizatorilor].

Îmi place mult modul în care noul MySpace îți propune căutarea: scrii orice text, oriunde ai fi în site și… pam! intri în pagina de search. Vezi mai jos ce frumos arată pagina de Search, accesibilă la apăsarea oricărei taste:

Noul MySpace - search

Mă găsești la adresa New.MySpace.com/floringrozea
Poți să te abonezi [connect] la muzica Hi-Q folosind adresa New.MySpace.com/hiqromania

Concluzie

După două zile de folosit Noul MySpace vă spun că m-a cucerit! Ascult muzică mult mai ușor aici decât pe alte site-uri dedicate muzicii, știu că muzica este LEGALĂ și abia aștept să fim mai mulți pe site pentru a readuce rețeaua socială sus de tot! Justin nu vrea să se bată cu Facebook, dar vrea ca artiștii și fanii să aibă un loc unde să se întâlnească online :-)

Vrei să-i mai dai o șansă bătrânului MySpace? Crezi că are o șansă să revină la gloria de altă dată?