pandora deezer spotify

MUSIC: Pandora, Deezer, Spotify, Grooveshark – cum se promovează brandurile din muzica online

Pandora, Deezer, Spotify – lupta e strânsă pentru bani, utilizatori, brand, poziționare. Revista Hypebot a făcut un top al celor mai tari servicii de muzică căutând menționările de pe Facebook și Twitter, căutările de pe Google și alte elemente de prezență online.

Iată un grafic pe ultimii 7 ani extras din statisticile Google, unde se observă vechimea brand-ului Pandora și urcarea acestui site în căutările internauților. De asemenea se poate observa succesul fulminant pe care site-ul francez Deezer l-a avut în 2007 când s-a lansat cu o ofertă extraordinară pentru acele vremuri: muzică gratuită, legală, nelimitată. Între timp lucrurile s-au schimbat dar Deezer rămâne unul dintre cele mai iubite servicii de muzică online, chiar dacă între timp au mai apărut câțiva “jucători” foarte buni: Grooveshark și Spotify.

pandora deezer spotify

Lupta este departe de a se fi încheiat în muzica online, iar graficul de mai sus arată cât de populare sunt aceste servicii online doar în Statele Unite! În Suedia de exemplu Spotify este câștigătorul detașat iar în Anglia site-ul Last.FM încă este preferatul fanilor.

De asemenea trebuie luat în calcul faptul că site-urile de muzică se luptă pentru a licenția muzica în cât mai multe teritorii, o misiune aproape imposibilă datorită prețurilor prohibitive cerute de marile casele de discuri.

Și povestea cu teritoriile: Pandora este accesibil doar din Statele Unite, Last.FM are muzică nelimitată doar pentru Europa de Vest, Spotify abia s-a lansat în America de Nord [pornind din Suedia, apoi cucerind Germania și Marea Britanie], Deezer [site francez] s-a relansat în 150 de țări anul trecut dar încă nu a intrat oficial în Statele Unite.

Citește: Mai multe detalii despre Deezer în România

Așa cum am mai spus încă din 2008 pe acest blog și la conferințe, avem nevoie de o nouă modalitate de licențiere a operelor muzicale, una care să țină seama de noile realități ale lumii digitale globalizate. Forțându-se să impună vechile reguli, casele de discuri pun frână inovațiilor pe care Pandora, Deezer, Spotify, Grooveshark și alte companii le aduc.

Iată traficul adus de Google pentru aceste site-uri:

Pandora Spotify Deezer

Iată topurile pe diferite categorii:

1st place 2nd place 3rd place
Social Media Pandora Spotify Deezer
Online PR Last.fm Spotify Pandora
Brand Awareness Pandora Deezer Spotify
Website Traffic / SEO Pandora Deezer Last.fm
Number of Users Pandora Grooveshark

Vezi și topul celor mai mari cataloage de muzică online.

Românii au acces la muzică legală prin Grooveshark și Trilulilu [nelimitat, gratuit], Zonga și Deezer [nelimitat contra cost]. Pandora nu e accesibil din România iar Spotify nu a ajuns oficial, deși sunt români care susțin că pot folosi acest soft dacă l-au instalat în altă țară. Last.FM este iubit de români mai ales datorită sistemului de colectare a difuzărilor din Winamp [scrobber], dar nu mai oferă muzică gratuită decât în SUA și câteva țări din Europa de Vest.

Care este serviciul online de muzică pe care îl folosești?