Când mi-am făcut blog [în 2006] colegii mei râdeau de mine: “Cine o să citească când scrii ce faci tu zilnic?”
Am trecut de 5800 de articole pe acest blog, zeci de campanii online, zeci de teme, sute de evenimente despre online / new media / blogging / social media. Și în continuare sunt întrebat despre subiectele de pe blog: despre ce scriu, cum îmi vin idei, cât de sincer sunt în articole, cât de ne-sincer sunt în articole…
Insist cu ideea blogului la fiecare artist pe care îl avem la agenția digitală HYC.
Și primesc aceleași întrebări: de ce să-mi fac blog? cât de sincer să fiu? să scriu puțin, să scriu mult, să dau nume, să protejez identitatea prietenilor/colaboratorilor? să dau știri? să vorbesc despre carieră sau despre viața privată?
Ce e un blog, mă întreabă artiștii?
Un blog este un site cu articole care se afișează în ordine invers cronologică [adică cel mai nou articol primul]. Articolele au sau nu o secțiune de comentarii unde cititorii pot răspunde autorului, pot adăuga informații sau cere informații în plus.
Atât.
Un blog poate fi ca un jurnal personal [așa cum cred cei mai mulți oameni] în care autorul scrie ce a făcut într-o zi, săptămână, lună; gânduri și reflecții personale; povești și povestiri din viața lui; despre iubiri, dezamăgiri, amintiri, planuri de viitor. Deci un blog poate fi extrem de intim.
Dar un blog poate fi și extrem de obiectiv! Ca un ziar cu știri și anunțuri. Sau cu bârfe din lumea mondenă, sau dintr-o anumită industrie.
Blogurile pot fi bloguri personale [ex: Manafu, Chinezu, Alexandru Negrea, Pyuric, Cabral] sau bloguri colective [BookBlog, Refresh, Urban, BlogDeFotografie].
Pot fi generaliste [Zoso, Piticu] sau nișate pe diferite teme [politic: Contributors; muzică: Urban, Pyuric, Livia Iușan; tehnologie: Victor Kapra; marketing online: Marketing20, Social Media Training; umor: Daily Cotcodac, Pidjin].
Blogurile românești pot fi scrise în limba română sau în engleză, sau în ambele limbi. Există chiar și un blog care are articole în trei limbi: română, rusă, engleză.
Blogurile pot avea articole text, cu sau fără poze, materiale audio și video. Sunt bloguri care au doar fotografii – fotoblogurile [cele mai multe se găsesc pe Tumblr, o platformă de blogging dedicată conținutului foto]. Sunt bloguri care au exclusiv filmulețe [conținut video] care se mai numesc vlog-uri, cum este vlogul lui Zmenta.
Blogul poate fi orice vrei tu!
Singura regulă este să aibă conținut adăugat periodic.
Teoretic cu cât ai mai multe articole pe săptămână cu atât ai mai multe șanse să fi găsit de potențialii tăi cititori. Dar există bloguri pe care se scrie rar, dar au trafic mare datorită calității ridicate a articolelor [Tudor Galoș de exemplu scrie destul de rar, dar articolele lui sunt foarte populare].
Există bloguri pe care se scrie extrem de des [10-20 de articole pe săptămână] și foarte prost. Dar sunt bloguri pe care se scrie des și foarte bine [cel mai bun exemplu pe care îl dau mereu este blogul lui Andrei Vulpescu].
Așadar nu-ți fie teamă să experimentezi tipuri de conținut, periodicitatea articolelor, subiecte, abordări, nișe. Blogul poate fi orice vrei tu, nu trebuie să fie un jurnal personal așa cum era în preistoria blogurilor.