Brands

6 Sfaturi pentru Branduri în pandemie

Acest articol se dorește a fi în oglindă cu articolul publicat ieri “6 Sfaturi pentru Influenceri în pandemie”.

E o încercare de a aduna câteva idei pe care le-am citit și auzit la specialiștii în marketing online din România și SUA.

Let’s start:

1. Asigură-ți afacerea

Taie din cheltuieli și ai grijă de angajați și parteneri. Ai grijă de tine și de ai tăi. Asta e cel mai important. Trăim vremuri dificile, cum nu am trăit niciodată și e firesc să fim luați prin surprindere – ca antreprenori și ca oameni. Asigură-ți afacerea înainte de toate.

Citește sfaturile expertului financiar Iancu Guda (președinte al Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România): “5 Măsuri de gestiune preventivă a riscurilor”

https://iancuguda.ro/contributii-editoriale/articole/tu-cum-te-pregatesti-pentru-recesiune-5-masuri-de-gestiune-preventiva-a-riscurilor/

2. Comunică în continuare

Nu opri comunicarea de tot, totuși. Nu redu la zero bugetele de Ads, nu te opri de tot din email marketing. Potențialii tăi consumatori nu au plecat nicăieri si orice perioadă de liniște în care nu comunici si nu te promovezi se va resimți. Mai ales în această perioadă în care costul promovării prin Google și Facebook a scăzut cu 40-80% (în funcție de nișe). Rămâi pe “radar” în această perioadă.

Mai multe detalii despre pericolele opririi promovării în criză: “Podcast Upgrade100 cu Dragoș Stanca, Marian Petcu și Victor Rotaru”

https://anchor.fm/upgrade100/episodes/58-Publicitatea-n-vremea-pandemiei-ce-trebuie-s-fac-brandurile-n-plin-criz-ec6ihr

3. Mărește audiența

Concentrează pe awareness, nu pe vânzări. Oamenii în această perioadă sunt deranjați de mesajele comerciale prea agresive. Focus pe extinderea audienței și pe consolidarea brandului – românii nu cumpără prea mult acum, dar sunt foarte atenți la știri, social media și implicit la mesajele brandurilor. Așa că folosește perioada să mărești audiențele online prin campanii de captare de abonați la newsletter-ul firmei, creșterea paginii Facebook și/sau Instagram.

Mai multe sfaturi despre tacticile unui business în timp de pandemie: “Interviu Andrei Radu (GPeC) cu Iulian Stanciu (CEO Emag)”

https://www.sabinacornovac.ro/iulian-stanciu-despre-situatia-e-commerce-in-romania/

4. Educă

Comunicarea către actualii și potențialii consumatorii trebuie să continue în timp de criză, dar cum o faci fără a folosi mesaje de vânzare? Prin crearea de conținut care informează și educă potențialii consumatori. Un brand este apreciat atunci când arată transparență, iar vânzările vin cel mai ușor atunci când clienții știu cât mai multe lucruri despre produsele/serviciile tale, nișa/industria ta, beneficiile pe care le oferi și așa mai departe. Crează conținut în format text prin articole pe blog și în newsletter. Dar poți încerca și podcasturi sau tutoriale video. Nu-ți bate capul cu calitatea filmării, dacă folosești un smartphone lansat în ultimii 2-3 ani vei beneficia de rezoluție HD care este de ajuns pentru început. Dacă vrei articole de blog sau video-uri scrise de creatori profesioniști, poți apela la bloggeri și vloggeri.

Idei despre folosirea conținutului pentru a educa potențialii consumatori: “Strategia de content marketing pentru firme mici și mijlocii”

https://robertkatai.com/content-marketing-strategy-for-small-business-owners/

5. Colaborează

Unde-s mulți, puterea crește. Acum, mai mult decât oricând, firmele care lucrează în domenii apropiate se adună în acțiuni comune sau chiar construiesc platforme. Exemple sunt destule, în diferite nișe. Uite un exemplu: Banca Transilvania și-a unit puterile cu Blugento (serviciu de creare și administrare magazine online) și alte 12 business-uri din zona ecommerce pe platforma https://vreau.online/ pentru sprijinirea comercianților care vor să mute activitățile offline în online.

Un alt exemplu de parteneriat între două companii din aceeași industrie (produc și importă produse alimentare): lansarea unui magazin online cu produse de carne (prima firmă) și lactate (a doua firmă) – https://deliro.ro/
Iată al treilea exemple de parteneriat între două companii din industrii diferite: Bringo și Back Cab și-au unit puterile pentru a face față cererii – https://www.zf.ro/business-hi-tech/bringo-aplicatia-mobila-pentru-livrat-cumparaturi-controlata-de-carreffour-am-angajat-inca-500-de-livratori-si-ne-am-aliat-cu-black-cab-pentru-a-face-fata-cererii-19035264

6. Învață ceva nou

Profită de aceste zile în care nu mai stai în trafic atâta timp în fiecare zi! Apucă-te să înveți un skill nou care îți poate aduce valoare în criză sau după ce criza va trece.

Iată o listă de cursuri gratuite din marketingul online:
https://digitalstar.ro/cursuri-training-gratuit-digital-marketing/