Artisti fondatori TIDAL

MUSIC: Artiști antreprenori

Astăzi se lansează Apple Music – noul serviciu online de muzică. Inovaţia în industria muzicală a venit mereu din afara acesteia, dar există şi artişti care au făcut drumul invers: de la muzică la tehnologie.

Acum câteva zile trupa Linkin Park a apărut pe Mashable, un site dedicat tehnologiei, care publică rar articole legate de industria muzicală. Știrea anunța înființarea unui fond de investiții pe care membrii trupei [în frunte cu co-fondatorul Mike Shinoda – bass, rap, clape] l-au pornit la începutul acestui an. Articolul are titlul ”Linkin Park – pe vremuri niște rockeri furioși, astăzi investitori bogați”.

Acesta e un bun moment pentru a trece în revistă cei mai cunoscuți artiști din muzica internațională care au devenit antreprenori. Mă voi limita la investițiile din zona tehnologiei, așa cum v-am obișnuit pe acest blog, lăsând la o parte diferitele afaceri offline precum restaurantele, hotelurile, parfumurile și hainele.

Linkin Park și Machine Shop

Revenind la Linkin Park, trupa americană este o excepție chiar și printre vedetele internaționale care au investit sau au pornit afaceri adiționale datorită modului în care au făcut-o. Dacă Jay Z a cumpărat un site deja existent sau Dr. Dre a investit alături de un prieten într-o afacere deja existentă, devenind astfel antreprenori, trupa condusă de Mike Shinoda a pornit propiul fond de investiții și APOI a pus această companie la treabă. Dacă sunteți interesați de istoria construirii acestui fond de investiții [denumit Machine Shop, pe care membrii trupei îl denumesc ”innovation company”] citiți acest articol: ”Ce se întâmplă când Linkin Park implică Harvard într-un nou model de business”.

Extrag doar un citat din acest articol:

We restructured Machine Shop to focus on innovation through non-traditional business partnerships and creative design thinking. Over the course of a year, we built strong case studies in fashion, design, and technology. As co-lead vocalist and founder Mike Shinoda puts it, “Our goal was to build an internal team of diverse talent to support the non-traditional endeavors the band plans to pursue in the coming years.” The move allowed us to venture freely into diversified revenue models to complement our music sales. Our business now operates like a tech startup, with less hierarchy and far more agility.

Mike Shinoda este sufletul inovației în muzica Linkin Park, vă amintesc ideea lui de a pune vocile rapperului Jay Z pe instrumentalele rock ale trupei, colaborare din care s-a născut albumul de mashup-uri ”Collision Course” și single-ul ”Numb/Encore” – primul mashup premiat cu Grammy din istoria muzicii. ”Coliziunea” celor două brand-uri americane a fost posibilă și datorită inovatorului Jay Z care și-a publicat mereu track-urile de voce pentru ca producătorii de remixuri și mashup-uri să poată folosi [legal] vocea lui. Dacă astăzi, în 2015, un mashup nu mai este neapărat ceva surprinzător pentru artiștii și fanii muzicii obișnuiți cu YouTube, SoundCloud și editoare audio online [există mii de site-uri dedicate acestui fenomen, vezi de exemplu www.mashupculture.net], trebuie să știți că albumul Jay Z vs Linkin Park a fost produs în 2004, cu un an înainte ca YouTube să se lanseze, înainte chiar ca Facebook să fie făcut public! Adică în preistoria Internetului :-)

Iar dacă vreți să vedeți un videoclip de 360 grade, intrați pe YouTube folosind Chrome sau aplicația mobilă pentru cel mai nou single Fort Minor [proiect solo Mike Shinoda]: ”Welcome”.

Revenind la investițiile în tehnologie ale Machine Shop, iată câteva companii în care rockerii au investit: Apple, Spotify, Sonos, Robinhood.

Închei aici mica istorie a inovației LP notând, ironic, că trupa americană a anunțat că nu e interesată să mai investească în domeniul industriei muzicale, tehnologia fiind mai ofertantă :-)

Mike Shinoda - Linkin Park
Foto via Shutterstock – http://www.shutterstock.com/gallery-793645p1.html

Dr. Dre, Beats și Apple Music

Dr. Dre a fondat ”Beats by Dre” în 2006 alături de Jimmy Iovine și a devenit în câțiva an unul dintre cei mai bogați artiști din muzica internațională datorită acestei investiții. În primii ani Beats a produs căști care s-au impus pe piață [și] datorită promovării cu ajutorul vedetelor, în videoclipurile muzicale [product placement] – practic în FIECARE videoclip al artiștilor de top, din stilurile pop, dance, R&B și hip-hop vedeai aceste căști. Estimările arată că în 2012 peste 60% din căștile vândute în Statele Unite erau produse de Beats!

Apoi Dre l-a angajat pe Jan Rogers, fostul director Yahoo!Music și a cumpărat un serviciu de streaming – MOG. Acesta a fost refăcut și lansat sub numele de Beats Music în 2014. Mai târziu Apple cumpără tot grupul Beats Electronics cu o sumă record de 3,2 miliarde de dolari, transformându-l pe rapperul american în cel mai bogat muzician din lume.

Încununarea fericită a acestei povești se întâmplă chiar azi [30 iunie 2015] când Apple lansează propriul serviciu de streaming audio: Apple Music. Printre noutățile cu care vine acest nou serviciu se află Beats 1 – un radio online condus de Zane Lowe [celebru pentru emisiunile sale la BBC Radio 1].

Acum știm de ce Dre nu a mai lansat mult-așteptatul album Detox, amânat mai mult de 10 ani și nelansat nici până azi: pentru că era ocupat să conducă o afacere de miliarde de dolari în alt domeniu – Tehnologie!

Beats One - Apple Music
Foto via Apple.com

Jay Z și TIDAL

Artistul are o listă lungă de investiții și brand-uri, cele mai cunoscute fiind label-ul Roc-A-Fella Records și brand-ul de îmbrăcăminte Roca Wear [estimat la valoarea de jumătate de miliard de dolari în 2012]. Intrarea lui în zona tehnologiei s-a întâmplat anul acesta, în martie 2015, prin cumpărarea serviciului online TIDAL de la proprietarul ei, firma suedeză Aspiro.

TIDAL a fost relansat cu mare tam-tam și cu ajutorul unor artiști vedete din stiluri muzicale diferite: Alicia Keys, Madonna, Daft Punk, Kanye West, Rihanna, Dead Maus, Coldplay etc. Citește aici articolul meu scris în ziua lansării: ”Rivalul Spotify și Deezer se lansează azi”. Aceștia au spus că momentul este unul revoluționar pentru că noul serviciu va plăti drepturi de autor mai avantajoase pentru creatori, în comparație cu Spotify – care este standardul în acest moment în domeniul streaming audio.

E prea repede să spunem dacă investiția de aproape 60 de milioane de dolari pe care rapperul a făcut-o prin intermediul propriului fond de investiții este una profitabilă, dar mi-e clar că Jay Z se uită cu invidie la Dr. Dre și încearcă să-i calce pe urme. Pe de altă parte Mike Shinoda de la Linkin Park l-ar fi sfătuit să nu investească într-un startup dedicat muzicii – vezi secțiunea de mai sus dedicată trupei rock.

TIDAL Jay Z
Foto via www.dailymail.co.uk

Alți artiști care au investit în tehnologie

Justin Timberlake este curajosul care a crezut că poate readuce MySpace la succesul de odinioară, în perioada ante-Facebook, când era cea mai populară rețea socială. Personal cred că MySpace arată foarte bine și că a venit cu niște inovații interesante, dar sunt convins că nu va mai putea concura cu ”vedetele” social media Facebook, Twitter, Instagram. Chit că Justin a investit 35 de milioane de dolari și are propriul birou în clădirea companiei, conform comunicatului de presă. Citește recenzia mea din ziua relansării MySpace aici. Voi urmări dacă și când Justin va mai investi în companii de tehnologie prin intermediul Specific Media Group.

Celebrul Paul McCartney are şi el nişte bani investiţi într-o aplicaţie mobilă prin care fanii pot vedea live concerte în 360 de grade şi 3D! Detalii aici.

Will.I.Am de la Black Eyed Peas este un artist/compozitor/antreprenor despre care am vorbit destul de mult pe blogul meu. A pornit din fashion [a terminat o școală de croitorie], apoi s-a apucat de rap, a redefinit muzica americană prin infuzia de sound-uri electronice, a doborât recorduri prin topurile pop, ca apoi să lanseze gadget-uri, mașini, smartwatch. Între timp a devenit Director of Creative Innovation la INTEL – o poziție cu adevărat impresionantă [pentru un geek ca mine]. Citește articolul meu ”De la croitor la vedetă internațională și director INTEL”

Nas este unul dintre cei mai buni MC din istoria rapului mondial, alături de 2Pac, Notorious BIG, Eminem. Cu siguranță unul dintre cei mai ”deștepți” la nivelul liricii, inteligență care se vede și în afara muzicii prin investițiile pe care le face în start-up-uri. Vezi pe Fast Company un articol despre aceste investiții.

Akon este mai nou membru în acest club al artiștilor-antreprenori, dar planurile lui sunt cu adevărat impresionante! Artistul de origine senegaleză vrea să schimbe lumea [la propriu] și s-a dus în zona care are cea mai mare nevoie de inovație tehnologică – Africa Centrală. Citește detaliile planului său de a oferi electricitate pentru 600 de milioane de africani în Huffington Post.

Iată o prezentare a programului denumit Akon Lightning Africa:

Implicarea artiștilor celebri în promovarea unor brand-uri este o tactică de marketing veche de când lumea și poartă numele de Endorsement. Brand-urile comerciale [precum Coca-Cola, Pepsi, McDonald’s, Gap, Levi’s, Calvin Klein ș.a.m.d.] au nevoie de vedete pentru a atrage atenția asupra produselor/serviciilor lor și plătesc pentru acest endorsement. Cel mai important ”bun” [asset] pe care îl are o vedetă este imaginea ei, așadar asocierea de imagine este un câștig pentru ambele părți.

Dar vedetele au început să investească de asemenea timp și bani în start-up-uri, implicându-se nu doar la nivelul imaginii ci și la nivelul construirii și administrării afacerii, devenind antreprenori.

Paranteză: Cei mai populari artiști, dar și artiștii DIY [Do It Yourself – artiști independenți] sunt prin definiție niște antreprenori iar trupele lor muzicale sunt ca niște start-up-uri la început: adună banii de la familie, prieteni, fani pentru primele înregistrări, plătesc angajați și colaboratori, au bugete de marketing și PR, ”departament” de achiziții [instrumente, aparatură muzicală etc.], au nevoie de un avocat și de contabil… Această experiență în management și administrarea afacerii [muzicale] poate fi folosită ușor dacă ies din industria lor și își îndreaptă atenția spre alte industrii.

În România cunosc puțini artiști care au investit în afaceri din domeniul tehnologic și sper ca lista asta să nu omită pe cineva: Marius Moga a cumpărat revista și site-ul MyBand în 2006 [site închis între timp], Florin Grozea a fondat eOk.ro în același an [site închis în 2012], Costi Ioniță a deținut televiziunea MyNeleTV [închisă în decembrie 2014]. E adevărat că artiștii români nu câștigă la nivelul celor americani, ceea ce este evident, dar cred că o atenție mai mare în zona de tehnologie va aduce surprize frumoase curajoșilor care se vor aventura în această direcție.