ONLINE: De ce nu va face profit Spotify – GigaOm


Monopoly Man Pay Music

Spotify inovează de câțiva ani în muzica online, întâi demonstrând în Suedia că audio streaming poate fi o soluție pentru industria muzicală, apoi în Statele Unite [acest El Dorado al tuturor serviciilor online].

Viitorul este in the cloud, așa cum vă spuneam în 2006 și așa cum anul acesta a devenit evident prin intrarea marilor companii în acest joc: Apple cu iCloud, Amazon cu Drive, Google cu Music Beta.

Dar care sunt condițiile caselor de discuri, acești dinozauri ai vechii orânduieli? Se pare că drepturile de difuzare melodie cu melodie [on demand] sunt foarte scumpe, atât de scumpe încât Spotify s-ar putea să intre în implozie, din cauza propriului succes.

Michael Robertson de la Mp3Tunes dezvăluie câteva dintre regulile secrete pe care casele de discuri și editorii le impun Spotify: prețuri per ascultare, acțiuni din companie, plăți imense în avans.

Mi se pare mie că vechii boieri încearcă să-și impună regulile într-o lume nouă, încercând să forțeze noile realități să se potrivească cu trecutul. Și ne mai mirăm că MegaUpload, ThePirateBay și Vplay au succes ocolind acești “boieri”?

Citește tot articolul pe GigaOm.com

PS: Din păcate Spotify nu funcționează în România decât dacă ai IP din Statele Unite sau UK. Și nici atunci nu poți decât să accesezi contul minim.