Muzica pe smartphone telefonul mobil

ONLINE: Peste 59% din veniturile din muzica americană vin din online!

În 2012 veniturile din industria muzicală americană au scăzut cu 0,1% dar muzica online a crescut atât în procente [din totalul veniturilor] cât și în cifre efective.

grafic RIAA streaming

Din muzica online, cel mai bine stă download-ul digital [2,9 miliarde de dolari] deși creșterea nu este la fel de spectaculoaseă ca în domeniul streaming unde își pun speranțele toate casele de discuri. Veniturile din serviciile de streaming on-demand [precum Spotify] și streaming web-radio [precum Pandora] au ajuns la un nivel de 15% din totalul veniturilor din industria americană – 170 milioane de dolari.

Statisticile sunt oferite de RIAA [Recording Industry Association of America] – asociația caselor de discuri și producătorilor de muzică din Statele Unite. Poți vedea mai multe date aici.

Vânzările offline [CD, vinil, DVD etc.] au scăzut 17% anul trecut, după ce scăzuseră deja 8% în 2011.

Domeniul muzical online în format streaming este privit cu interes de toată lumea, veniturile fiind într-o vizibilă creștere în ultimii trei ani, în dauna vânzărilor de CD-uri dar și a download-urilor de MP3-uri. Din acest motiv:

– Google a lansat Google Music Beta [accesibil în câteva țări deocamdată],

– Apple pregătește iRadio [sunt zvonuri că se va lansa vara aceasta],

– Spotify încearcă să își stabilizeze poziția în SUA,

– Twitter a cumpărat site-ul WeAreHunted.com,

Justin Timberlake a relansat MySpace cu un design superb,

– Deezer se lansează oficial în peste 180 de țări [dar fără SUA]

– iar Dr.Dre și Trent Reznor pregătesc un serviciu online cu nume de cod Daisy.

Pentru artiștii și compozitorii români cele mai importante servicii legale de streaming audio-video care plătesc drepturi de autor în România sunt YouTube [din aprilie 2013], Trilulilu [din ianuarie 2011], Deezer [din decembrie 2012 e accesibil și pe telefoanele mobile], Zonga Music [din 2012].

Via Billboard.com