Leadership in perioada crizei

Cele trei forte din Social Media

A scrie aici pe blog este un exercițiu folositor dar și riscant.

E folositor pentru că prin scris îmi clarific niște gânduri și îmi organizez niște idei. În plus, scrisul în jurnal este terapeutic.

Dar e și riscant pentru că, în vâltoarea crizei actuale, ceea ce scriu aici va fi judecat aposteriori (de Florinul din viitor). Planurile și gândurile scrise în perioada asta riscă să fie văzute ca naive sau prostești, după ce perioada asta va trece.

Dar hei… nu a fost mereu așa?

Văd trei forțe care se ciocnesc în această perioadă în Social Media:

  1. Creșterea consumului de conținut online
  2. Scăderea abruptă a publicității online
  3. Liniștea subită a multor creatori din mediul online

Cele trei fenomene crează o situație pe care Social Media nu a mai întâlnit-o, în scurta ei istorie: cererea depășește oferta, în anumite zone.

Părerea mea este că această ciocnire a celor trei forțe a dat naștere unui gol de leadership.

Unu:

Publicul este obligat să stea acasă, astfel că e nevoit să se informeze, distreze, comunice și cumpere exclusiv online. Traficul de Internet a crescut de 4-5 ori față de prioada pre-pandemie.

Gândiți-vă că într-o familie activă, minim 8 ore părinții și copiii erau la grădiniță, școală, serviciu – aceste 8 ore sunt acum adăugate orelor în care oamenii stăteau pe Facebook și Instagram, se uitau la Netflix și YouTube, sau la televizor.

În timpul liber, oamenii mai ieșeau în parc, la terase, în cluburi și discoteci, la cinematograf și la mall etc. Acum tot în casă stau.

Doi:

Pe de altă parte, campaniile publicitare din Social Media au scăzut la cel puțin 50%, dacă nu mai mult. Asta înseamnă că cine face acum publicitate va fi mai vizibil decât oricând – nu doar pentru că nu prea sunt reclame, dar și pentru că publicul e captiv (la propriu și la figurat) cu ochii pe ecrane.

Trei:

Peste toate acestea, intrarea în criză a inhibat o mare parte a creatorilor de conținut care până acum comunicau online cu audiențele lor (fani, followers) și promovau diferite branduri în cadrul campaniilor de Influencer Marketing.

S-a lăsat o liniște subită într-o parte a Social Media, poate din frica de a nu face greșeli de imagine / comunicare, poate din motive pesonale și profesionale (Influencerii sunt și ei tot oameni cu frică de viruși, cu familii de protejat, cu angajați, chirii, rate și impozite de plătit).

Sau e liniște pentru că acei creatori erau Influenceri de carton, care de fapt nu aveau nimic de spus.

Există o criză de leadership pentru că publicul consumator de Social Media își dorește mai mult decât oricând ghidare și exemple pozitive.

Acum e momentul ca Influencerii să arate dacă sunt cu adevărat niște lideri de opinie în nișele/industriile lor, sau erau doar niște păpuși care zâmbeau frumos în vremurile bune.

Pun pariu că aceste luni de pandemie, aceste vremuri dificile și complicate vor naște Influenceri noi.

Poate vor fi creatori online care erau prea serioși în trecut pentru a ieși în evidență în multitudinea de fețe zâmbitoare și corpuri frumoase. Poate erau fixați pe niște subiecte nișate (sănătate, siguranță personală, stare mentală etc.) pe care publicul nu le considera atât de importante în Vremurile Vechi (pre-pandemie). Sau poate vor fi creatori noi care își vor găsi Vocea în aceste momente.

Pentru că avem nevoie de Voci în vremuri grele. Avem nevoie de Lideri, mai mult decât oricând.

Iar dacă Influencerii din Vremurile Vechi nu ies în față acum, pentru a-și face treaba de lideri pentru comunitățile lor, se vor naște Influenceri noi, pentru Vremurile Noi.

Pe cine să pariem?

Foto: Shutterstock